CRAFTSMEN

Explore the artistic world of Fritz Baumann carved wood collection

Explore the artistic carved wood collection which unites archaic forms with a modern interpretation of the oldest furniture of mankind.

12/05/2020
BEAUTIFUL DESTINATONS

Palazzo Experimental

BEAUTIFUL DESTINATONS
1 JUL 2020

Palazzo Experimental

Through a cocktail and a breathtaking view of Venice, discover the hotel 
Il Palazzo Experimental.
A place for adventurous nomads with relaxed style and modern savoir-faire.

Experimental Group’s design partner Dorothée Meilichzon has transformed a jewelbox renaissance palace in the tranquil Dorsoduro neighborhood.
With her renowned contemporary touch, the clean lines of Il Palazzo Experimental’s gathering areas, 32 rooms and suites, are rich with hand glazed tiles, custom brass and chrome lighting, Breccia Capraia marble accents and sumptuous fabrics.

Like all of Experimental Group’s establishments, Il Palazzo Experimental is a crossroads for visitors and locals.
The Palazzo is near to such cultural attractions as the Guggenheim Collection and the Galleria dell’Academia, but slightly off the main tourist path, with a secret back garden that lets out onto a quiet canal served by the hotel’s own pontoon.

Il Palazzo Experimental’s façade comprises three entrances on the Canal Della Giudecca: one leading to the restaurant, one to the reception area and lobby, and one to the bar, signed Experimental Cocktail Club, only the Group’s third outside of their London and Paris addresses.

Venetian design signatures like marble terrazzo scarpa flooring, Marmorino walls and somber carved woods join a sun-strewn palette that radiates the colors of the city: terra cotta, sky blue, pale yellow, silvery grey and cream. For the bar’s design, Meilichzon reached out to Cristina Celestino, one of Italy’s brightest young stars.

The Milan-based Celestino got her architecture degree at the University of Venice, and in the confidential Experimental Cocktail Club Venice, she signs a love letter to the city with a polyphony of marbles and antique mirrors, inspired by Carlo Scarpa.

Though it is one of the arteries of Il Palazzo Experimental’s ground floor, the restaurant’s seating is predominantly booths and banquettes, enhancing greater intimacy indoors and a sweeping terrace of tables outdoor on the canal.
Additionally, an intimate rooftop terrace looks out over the tranquil back side of the hotel, the perfect hideaway for a cocktail in the sun. Breakfast, tea and early evening drinks are also served in the back garden, with its undisturbed view of the tiny canal and pontoon.

The stairs are accompanied by a bronze railing adapted to the harsh weather conditions near the sea.
From the patio that forms the center of the house, the various spaces are split.
The main space includes a living room facing the sea terrace, master bedroom, kitchen and dining area.
The patio has access to two more bedrooms and bathrooms.
The material palette is minimal and includes concrete, stone, light wood, aluminum inside and bronze outside, and a combination of bronze shades to reflect the unique environment

DESIGN:

Dorothée Meilichzon

BAR DESIGN:

Avital Shenhav

LIGHTING DESIGN:

Cristina Celestino

PHOTOGRAPHY:

Karel Balas